Συχνά, ως γονείς, αναρωτιόμαστε ποιο είναι το κατάλληλο άθλημα, χόμπυ ή ποια είναι η κατάλληλη δραστηριότητα για το παιδί μας. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές και συγχρόνως ποιοτικές!
Ωστόσο, δεν είμαστε όλοι για όλα!
Κάθε άνθρωπος, όπως και το παιδί μας, έχει διαφορετικά ταλέντα, δυνατά σημεία, αλλά και αδυναμίες. Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις αληθινές ανάγκες του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία του και παράλληλα να σεβαστούμε τις επιθυμίες του και να μην προσπαθούμε να προβάλλουμε τις δικές μας επιθυμίες ή επιδιώξεις.
Για παράδειγμα, ο πατέρας θέλει ο γιος του να παίζει ποδόσφαιρο επειδή αρέσει στον ίδιο, αλλά στο γιο του αρέσει το μπάσκετ ή κάτι άλλο. Αυτός ο πατέρας πρέπει να αποδεχτεί την επιθυμία του παιδιού και να διασκεδάσει με το γιο του παίζοντας μπάσκετ, ακόμα και αν δεν αρέσει τόσο στον ίδιο 🙂
Ποια είναι το οφέλη για τα παιδιά που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες;
Έχουν γίνει πολλές έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν ενεργητικά σε εξωσχολικές δραστηριότητες
- εντάσσονται καλύτερα σε ένα σύνολο από συνομήλικους
- οργανώνονται
- μαθαίνουν να θέτουν στόχους και να τους πετυχαίνουν
- κοινωνικοποιούνται
- αποκτούν υπευθυνότητα
- γίνονται πιο ανεξάρτητα
Πολεμικές τέχνες, ποδόσφαιρο: Τα παιδιά μπορούν αρχίσουν από τα 3 σε πιο χαλαρή μορφή, ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού και τη σχολή που θα εγγραφεί.
Μπάσκετ, βόλλευ: Το μπάσκετ απαιτεί πιο πολύπλοκες δεξιότητες και καλό θα είναι να ξεκινάει από την ηλικία των 9-10 ετών. Όμως, από την ηλικία των 6-7 ετών, μπορεί να γίνει μια εισαγωγή με mini μπασκέτες.
Κολύμβηση: Με συνοδεία γονιού μπορεί να ξεκινήσει από τη βρεφική ηλικία.Εξαιρετική γυμναστική και χωρίς επιβαρύνσεις στα κόκκαλα ή τραυματισμούς.
Μουσικό όργανο: Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν επίσημα να μάθουν ένα μουσικό όργανο στην ηλικία των 7 ετών, ενώ πλέον υπάρχουν δραστηριότητες μουσικής προπαιδείας σε προνηπιακή και νηπιακή ηλικία.
Σκάκι: Το σκάκι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό πνευματικό άθλημα που καλλιεργεί την αναλυτική σκέψη και ξεκινάει από την ηλικία του νηπιαγωγείου. Η Αρμενία, το έχει εντάξει στην υποχρεωτική εκπαίδευση ως υποχρεωτικό σχολικό μάθημα όπως η γλώσσα και τα μαθηματικά.
Ζωγραφική – Εικαστικά: Τα παιδιά μπορούν από την ηλικία των 3-4 ετών να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ζωγραφικής σε μορφή παιχνιδιού.
Ξένες γλώσσες: Aπό το νηπιαγωγείο τα παιδιά μπορούν να μπουν στον κόσμο μια ξένης γλώσσας με μουσική, χορό και θέατρο.
Χορός, Ρυθμική γυμναστική, Στίβος, Τένις: Τα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών μπορούν να συμμετέχουν ενεργά και να κατανοούν τις τεχνικές των αθλημάτων.
Επίσης, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψιν τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα του παιδιού και να ξέρουμε ότι το παιδί θα πρέπει να παίρνει ευχαρίστηση από τις δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει.
Είναι καλό να είμαστε υπομονετικοί και να ενθαρρύνουμε το παιδί να δοκιμάζει διαφορετικά πράγματα, αν δεν είναι ικανοποιημένο από μια δραστηριότητα.
Επομένως, δεν έχει νόημα να το πιέζουμε να συμμετάσχει σε κάτι που δεν του αρέσει. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές και ας μην ξεχνάμε ότι μεγαλώνοντας αλλάζουν και τα ενδιαφέροντα και οι επιθυμίες του παιδιού, άρα πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να συμμετέχει και να παίρνει ευχαρίστηση.